Takéto my požívame jedlo na tú najkrajšiu večeru v roku, keď všetci sú oduševnelí a čakajú, čo zaujímavé si pod stromčekom našli. A tie rozžiarené oči detí....o tých Vám netreba písať. Vy sami ste boli deťmi. A terajší rodičia predškolákov, nech sa tešia s nimi...
Našim zvykom je polievočku vychutnávať na obed. Ráno sme papkali vianočku, mazanec alebo jablkové záviny a odvtedy nám poriadne vytrovilo, pri zvŕtaní sa okolo šporhelta, alebo dorábaní iných menších prác.
Polievky varievam dve - jednu rybiu a jednu kapustovú. Kapustovú s hríbikmi varím spolu. Zvlášť varím krumpličky a potom zmiešam. Nerobím ani zásmašku, ani zátrepku. Kapusnica je planá, aj keď celkom chutná.
Plutvy, hlavy bez očí a iné obkrojky z rýb uvarím s bobkovým listom, čiernym korením a soľou, deň vopred, aby som ráno vývar mala chladný a mohla pooberať hlavy rýb. Na oleji podusím postrúhanú mrkvu, petržlen a zeler. Mrkvička nám dá farbu a dobrú chuť. Petržlen je potrebný pre chlapov a zeler pre všetkých. Keď už vidno, že je zelenina podusená, zalejem ju precedeným rybím vývarom a nechám dôjsť do varu. Medzitým si na oleji jemne pomaly opražím ikry a mlieč. Ikry dostanú krásnu ružovkastú farbu - nádherný kaviár. Trochu osolím a okorením. Keď polievka začne variť, pridám pooberané mäsko z hláv a ostatných častí, osmažené ikry a dolejem zátrepku z hladkej múky a mlieka/úplne plnotučné stačí, smotana byť nemusí, ale nepriečim sa, ak sa niekto pre smotanu rozhodne/. Nesmie byť hustá. Nechám povariť, dochutím trochou vegety. K polievke si ešte vyváram drobnú cestovinu – najradšej mám broky, alebo slovenskú ryžu. Polievku nevarím iba pre seba, ale i pre susedov a niektorých dobrých známych. Tvrdia, že nikdy nie je taká chutná, iba na Vianoce, že na tanieri „ spieva“ vôňou a chuťou. Neprezradila som im, že na Vianoce do nej pridávam za hrsť Ježiškovej lásky, náruč vianočného mihotu zo stromčeka, zmiešaného s vonkajším mrazom a žehnám zdravie všetkým, ktorí ju jesť budú.
Jedli ste už vianočnú kašu? Niekto áno, niekto nie? Niekto nad ňou ohŕňal nos, pre jej farbu? Nuž čo, inú mať nebude, keď je z fazule, hrachu, šošovice a z krúpov. Odmerkou je ženská hrsť.- z každého po jednej.
Strukoviny sú cez noc namočené. Každé osve. Ráno najprv dáme variť fazuľu. Pridáme k nej bobkový list – spočítame koľko, aby sme ho potom vybrali. Samozrejme soľ a korenie. Keď je už na polovičku uvarená, pridáme hrach, necháme povariť a nakoniec šošovicu. Keď je všetko mäkké, pridáme na drobnejšie pokrájané zemiaky. Voda sa odparuje pomaly tak, že keď je toto uvarené, má jej byť veľmi málo. Pridáme rozpučený cesnak/kto nechce, nemusí/, ak treba dochutíme a vyberieme bobok, dobre premiešame a povrch posypeme namočenými krúpami. Zakryjeme a necháme zapariť. Nemiešame!!!!!!!!!! Keď je geršňa zaparená, teda zmäknutá, pridáme maslo. Pravé! Nešetríme a dávame na tanierik. A maškrtíme. /Je dobrá i na druhý deň, na panvici pomaly prihriata. Poprípade si k takejto prihriatej môžete opražiť cibuľku a posypať./
No a ešte som Vám neprezradila, čo pijeme. Na stole je síce fliaš na výber viac, ale ako si si so mnou nikto štrngať veľmi nechce. Keď sa pomodlíme, poďakujem za dary, ktoré požívať v štedrosti môžeme, pripíjame si obyčajne niečím tuhším, po čom dobre začne tráviť. Rybičky zapíjame vínečkom z našich slovenských pivníc. Akosi čaj, ktorý inokedy pijem na litre, mi veľmi nechutí. Iba ten tatranský, prípitkový.
A gazdovia a gazdiné, nezabudnite, že keď vy budete hodovať, nesmú zvieratká hladovať. Do opekancov cesnačík zapečte a z vlastnej ruky im ho podajte, aby vám aj ďalej v zdraví a sile slúžili. Aj im vodičku osoľte a trocha ich ňou pokropte, aby ich všetky strigy zďaleka obchádzali a aby im „nedorobili“ , samci ich oplodnili a potomkov dočkali.
Komentáre
mnam :)
vas
kedže varíš aj halaslé,možno ti moja kaprokapustnica dobre padne..my vravíme-že máme "bezzbytkového kapra"-pečieme alebo podkovičky usmažíne-hlava+ vnútro v polievke kapustnicovej..takže mini odpad..
možno večer budem viac času mat...zatial-pekný den..
vas,
jednak sa tu najem,jednak sa z jazykoveho okienka dozviem,ze existuje gersna(to je ale super slovo,premyslam,koho nim z rodiny otitulujem,ja vzdy prinesiem nieco nove:-) )
strasne sa mi lubi,jak pocitas a vyberas bobkace,ako sestra na oper.sale,ked kontroluje,kolko tamponov vlozili do pacosa,aby mu pri zatvarani nejaky zabudnuty nezasili:-))
preco si s tebou nestrngaju?ja by som si s tebou kludne strngla:-)hutam,ci mate plechace a s nimi sa to moc nepraktikuje,alebo si obklopena abstinentami,ale nasoskami,co piju tak rychlo,ze nemaju kedy strngat...?:-)))
ech
HB 88,
Radosť,
Bonnie,
No rátať bobkáče -to aby horko na jazýčku neurobili, keď sa kašička bude rozplývať. Zasmiala som sa- no ja radšej nôž pevne v rukách držím, aby sa náhodou niekomu na tanieri neobjavil ako pacošovi nožnice na "rengene". Ja ťa k stolu pozývam!!!!!!!!!!!!Trocha odpijú a viac nechcú. Čo ak kostička zabehne a bude treba na LPS utekať na tátošovi pod kapotou? Je to u nás po celý rok, že ak si chcem uhnúť do oboch nôh, musím odpochodovať s dobrovoľníkom niekde , kde ostrô predávajú. A štrngať by sme si i z krásnych zvončekov mohli, tam sa dobrých 2dcl zmestí. Jeden tvrdí, že mu to nechutí a ja si mám dať koľko chcem. Nuž ale to samej nechutí ani mne a ešte by som vypadala ako členka spolku- SLZA!
Geršňa nie je gejša. Geršňou u nás krúpy polené nazývame.
Mata Hari,
Vasi,
Hlasim, dnes som kupila lososa:)
Hani,
Čo sa pamätám
Na väčšom tanieri/voľakedy v site/sa donesú s vinšovaním :oplátky,med,cesnak,jablká,orechy a vianočka.To sa je prvé a so všetkými zvykmi,ktoré k tomu patria/mi už dodržiavame len niektoré/.
Polievku varíme fazuľovú,zapraženú na masle,ryby v trojobale,tiež na masle smažené,so zemiak.majonézovým šalátom a sladké sa podávali makové pupáčky/tie už dlhšie nepodávame-už nevládzeme jesť/.
Toto dodržiavam od narodenia až doteraz.
Cez deň sa zdržiavame do večera jedla/možno nejaké koláče/a večera je bez mäsa,bravčovej masti/ryby asi preto,že ich jedával aj Ježiš/.
Všetky zbytky/aj omrvinky/sa odkladajú pre zvieratá-aby aj tie vedeli,že je Štedrý večer.
vas,
Bonnie,
vyfack-naiv
vasilko
Mata Hari,
no vlastne,