A keď sme už predkrmy okoštovali a bruško naše na hlavný chod pripravili, ideme servírovať šalát. Viem, nie všetci ho môžu na večeru jesť. Zaťažuje. Nuž ale uvidíte, či názor nezmeníte. Krumpličky si varím už 23.decembra neskoro poobede. Asi tak dve kilá, ani veľkých ani malých. Ošúpem, nechám vychladnúť a keď viem, že už v kuchyni nikto snoriť nebude, urobím si šalátik. Obyčajne je to po dvadsiatej hodine. Nemyslite si, že dnes, v dobe polotovarov, budem čerstvé žĺtka oddeľovať a ruku presilovať. Tá dostane zabrať pri pečení piškót.
Zmiešam cca 250ml majonézy a 250ml smotanového bieleho jogurtu. Pridám plytkú lyžicu horčice z Mikuláša, malú lyžičku cukru a jeden dcl uhorkovej vody. Áno tej, čo vám z nakladaných sladkokyslých uhoriek zostala! Nakrájam nadrobno cibuľu. Dobre všetko premiešam, osolím a okorením čiernym korením. Koľko máte pokrájať uhoriek, mrkiev, petržlenov a zelerov? Odpoveď je jednoduchá. Dajte toľko, koľko ľúbite a aby červená neprebila všetky ostatné farby. Vajíčka varené, na smrť unavené nedávam! S jankami hraškami len postraším. Max dvomi lyžicami. Hraškovia robia šarapatu. Nadúvajú brušká a človek si myslí, že na vine bude niečo iné. Možno aj, ale ja podozrievam hraškovcov. Keď je všetko dobre premiešané, dobre ochutené a okoštované, šup preložiť do primerane veľkej misy, čo by plná bola, keď sa na „štedr ý“ stôl bude klásť. A necháme v chládku. Nie v Ilavskom, aj keď je blízko. Stačí balkónovom, ak ujo mrázik odišiel na návštevu do Čiech. Ak nie, nuž vy viete, kde ho odložíte.To čo nepokrájajte, čo sa dá zjecte, čo sa dá vypiť, vypite.
Ryby, rybky, rybičky
tie sa hotujú u nás tiež 23. decembra.
Obyčajne sa v tento deň pripravia o život.
Niektoré sa iba z mrazáka vyberú. Prosím nenaľakajte sa!Vy ne/musíte pripraviť toľko
rýbičiek, ako ja!
Pripravujem obyčajne tri: lososa mrazeného. Kapríka čerstvo zabitého aj s amurkom vyzliekam z kože.
Losos sa do rána 24.rozmrazuje a amurko s kapríkom sa ešte moria v mliečku. Obyčajne na pravé poludnie dňa štedrého večera / to je názov!/ ich pooplachujem, rozporcujem a obalím do kožúškov.
Kožúšok pre lososa je veľmi jednoduchý: upletený je z podrvených kukuričných lupienkov,a la lidl, ktoré boli premiešané s nahrubo postrúhaným syrom od tety goudy. Môžete ho trošku ovoňať oreganom alebo rozmajrínom. Nezabudnite aj trošku čierneho korenia a omrvinku soli prihodiť. Keď to máte dobre premiešané, ploché vkusne nakrájané kusy lososa obaľte v tej goudovej zmesi. Poukladajte na suchý plech a pokvapkajte kúsky olejom. Nechajte odpočívať pár hodín/u nás majú siestu do 16 hodiny/.
Župan pre kapra je tiež nie náročný. Dve kopcovité lyžice strúhanky zmiešame s jednou lyžicou hladučkej múky. V múke stratíme čierne korenie, štvrť lyžičky tymiánu, pol lyžičky anízu, soľ. Kto chce mať župan s červeným nádychom, môže pridať pomletučkej sladučkej papričky. Do nášho županu má paprička absolútny zákaz vstupu! Dobre všetko vidličkou popremiešame a do takto pripraveného suchého županu oblečieme kusy kapríka. Kaprík je nakrájaný krížom krážom . Tie hrubé časti od chrbtice sú oddelené zvlášť a tie tenšie rebrové tiež zvlášť oddelené, aby sa upiekli rovnako rýchlo. Keď už máme kapríkovské masíčko poobalované, poukladáme ho na ďalší suchý plech a znovu pokvapkáme kúsočky olejčekom. Po olejčeku ešte nakvapkáme sojovú omáčku, alebo worcester, alebo ich mix. A necháme siestovať do 16 hodiny.
Amurka s glazúrou pripravíme tiež rýchlo a jednoducho: Rozstrihaného amurka poukladáme na vyolejovaný plech a potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili z dvoch lyžíc horčice, aj kremžská môže byť, ak nebude tá z Mikuláša , alebo aj od tety čili, ale tou šetrite!, jedna lyžica worcestru, jedna lyžica sladkej sojovej omáčky, trošičku soli dajte, aj lyžicu oleja. Dobre zamiešajte niekoľkokrát dookola. Takouto glazúrou ponatierajte amurka , od kraja do kraja a nechajte siestovať. O 16 hodine suché plechy s rybičkami v kožuchu i v župane pokropte olejom okolo rybičiek a šup, všetky tri druhy rýb do rúry. A pečieme pri cca 200C po 20 minút z každej strany. Indície hotovosti: vôňa a farba. Keď obrátite amurka, možno ani nebudete musieť, ak sa bude piecť rovnomerne na brušku i chrbátiku, posypte ho postrúhaným syrom, ale teraz tým eidamovým.
No a keď budete papkať, kostičky sa vám budú dobre oddeľovať, ale i tak pozor dajte a kostičkou sa nepridrhnite! A ešte vám prezradím, že ja vám kapríka veľmi obľubujem papkať s domácim chlebíkom. Niekedy ani domáci nie je a aj tak mi chutí. Skúste i to.
Komentáre
nemozem
stracam sa zasa v tomto: ok,pridam trosku cier.korenia(mleteho,predpokladam) a "omrvinku prihodiť", coho?alebo treba nazbierat nejake omrvinky a tie tam nasukat...ci?:-)
Bonnie,
oh,
Bonnie,
a este aj
Už nás,Vasilisa
Vass, paci sa mi velmi
Urcite nieco z Tvojich receptikov vyskusam...ked som bola dieta, u nas byvali oplatky s medom a medovy krizik na celo, aby sme boli dobri, kapustnica - biela - s hribami, smotanou, zemiakmi a haluskami, krupicova kasa a salat s vyprazanym file. Pripitok byval s varenym vinom.
Ked boli moje deti male, kapra sme mali zopar raz vo vani a na Stedry den pred vecerou sme ho vypustali do Vahu...
Krupicovu kasu nerobim, vzdy sa velmi tesime na kapustnicu a salat s rybou...nikdy tak uzasne nechutia ako prave na Stedry vecer...vraj maju byt tohto roku biele Vianoce... a momentalne za oknom snezi ....
ach-VAS-receptíky zas..:-)
ty čítaj-VAS-o mojej kapustnici hlas:
už bez rýmu...
upozornujem-nechutí každému,ale nám všetkým..som prekvapená-že i vnučka si za neberačku dáva-sláva.. :-)
z kapra hlava-bez žiabrov-bola by horká-a všetko ostatné-čo sa nepečie či nevysmáža-sa uvarí-vývar a obraté masko sa použije do kapustnice+hríbiky sušené...bobkový list,nové korenie..sol..
klobáskovú robíme na Silvestra..
tak neviem-či doporučit rovno na sviatky..najskôr skúšobne..
vyfack-naiv,
SoB,
A máš pravdu, nikdy nič po celý rok tak nechutí, ako práve to jedlo na Vianoce. Neviem, či je to tým, že by sa malo len raz do sýta najesť a všetci sú nervózni, alebo je to z tej kľudnej, sviatočnej atmosféry.
Sneží, sniežik na zem padá, všetúčko všetko, pod svoju perinu hebkú ukladá.
Radosť,
Ja ju vyskúšam na sviatky, problém mi to robiť nebude. Radosť váhu do sviatkov nesleduj. Po posviatkoch na ňu zasa stúpať budeme, každý milimeter slaninky omakáme.
jake halusky
Vasik:)
Nevtierkujem sa, jednoducho milujem taketo papkacie clanocky:)
Sobík,
Vass
Skvely tip:)
servus,
som pocula,ze tie ryby schvalne napustaju vodou a zmrazuju,aby mali viac kg a zvysili si predajcovia a vyrobcovia profit...za chvilu to bude polotovar na polievku...
VAS26
a šak- môj tolerantný chlap-vraví,že som potme krásna-vec je jasná..neobzerám sa vo výklade..a som v paráde..nedávno ma napadlo-že rozbijem zrkadlo..ale načo škodu robit?..okuliare si dám dolu-a zrkadlo škodoradostné má smolu..:-))
SoBík,
Vas
Bonnie,
Radosť,
SoB,
vas,
neviem,akou,myslim,ze som videla nejaky dokument,kde nalovene ryby uz na lodi zhusta popolievali,aby zamrzli a zvysila sa ich hmotnost...a podobne to robia vsetci spracovatelia,takze rozmrazeny vyrobok je velmi daleko od deklarovanej gramaze/kilaze na baleni...
Slinky sa mi zbiehajú
A k tomu šalátu. My zase cibuľu nakrájanú obaríme vriacou vodou, vraj potom nenadúva. Ty píšeš že to z hrachu sa robí. :)
Believer,
Bonnie,
vas,
vas
ked budú naše plyny zúrit-ušetríme-bo nemusíme toľko kúrit!!
u nás sa vraví-to čo BEL-že to robí cibuľa-to mi ver!
a mne to jedno je-ja tam dám oboje!!
Radosť,
tak-odskúšané!!
doteraz sme mávali podkovičky vysmážané,abo pečený...no nad tvoj receptík-lepší není...bol aj chlapmi odsúhlasený..
takže-dakujem..
radosť,
Ďakujem i ja.