verte - neverte

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Myslíte si, že šťastie podmieňujú peniaze?

Rozprávala sa s mužom. Veľa pozornosti mladej žene nevenovala, lebo bola nevýrazná. Jednoznačne dominantný bol muž.

V pokľudné sviatočné popoludnie Jolanina rodina sedela pospolu a trávila pokojné chvíle rozhovorom, pojedaním pukancov, vychutnávaním kávy i maškrtením tvarohového zákuska. Sedela u nich i kmotra a rozprávala o pracovných i mimopracovných zážitkoch z pracovnej cesty v Srbsku. Jej rozprávanie prerušil zvuk dverového zvonca.                        Jolana sa zodvihla a išla otvoriť dvere. Pred dverami stáli dvaja neznámi ľudia. Pomerne mladí. Žena a muž.
„ Dobrý deň. Mohli by sme Vám položiť pár otázok?“ Ozval sa s milým úsmevom muž.
„Dobrý deň. Momentálne máme návštevu. Čoho by sa mali týkať tie otázky?“ Jolana stála medzi dverami a svojím postojom dávala najavo, že ich ďalej nepustí.
„Prosím Vás a nemohli by sme sa porozprávať v byte?“ Jolana už chcela odmietnuť, keď sa priblížila kmotra a Jolanu vyzvala:
„Len sa porozprávajte, ja už odchádzam. Báj báj.“ Rozšafne zamávala, schmatla kabelu a opustila byt. Bočným pohľadom ešte zachytila, ako sa jej chlap stráca za zatvorenými dverami obývačky.
„Keď teda Vám umožnili klásť otázky, poďte sa posadiť do kuchyne. Do kuchyne sa vyzúvať nemusíte.“ Vyzvala ich Jolana a vpochodovala pred nimi do kuchyne. Prázdne šálky odložila zo stola. Nechala len misu pukancov.
Akožehostia sa usadili, vybrali starú bibliu a ich prvá otázka bola:
„Myslíte si, že šťastie podmieňujú peniaze? Je Vaše rodinné šťastie závislé od zárobku? Vedeli by ste si predstaviť život bez peňazí? V skromnosti, podľa toho, čo píše biblia?“
„Pozrite sa za seba a zdvihnite hlavu.“ Vyzvala Jolana usmievajúc sa na muža. Muž sa otočil a pátral pohľadom: „Nerozumiem, čo mi naznačujete?“
„Upozorňujem Vás na kríž, čo je hore vyložený. Moja viera je pevná a síce nepoznám dopodrobna bibliu tak, aby som mohla všetko citovať, čítala som i Vášu bibliu.“ Upozornila ho Jolana zdvihnutým ukazovákom.
„Biblia je len jedna. Máme spoločného boha, len vykladanie biblie nie je rovnaké. Moja mama bola tiež katolíčka a keď si bibliu prečítala, tak prešla do našej spoločnosti, lebo v kostole sa veľa zamlčuje. Aj Vám sa to stať môže. Počujete, čo sa medializuje medzi kňazmi?“ Oponoval mi muž.
„ Vaša biblia bol výcuc prispôsobený pre vaše spoločenstvo. Má pozitíva i negatíva, ako každé náboženstvo.Kňazi sú len ľudia. Tí hlásajú, ale viera v boha s kňazmi,  až tak nesúvisí.“ Tiež sa nedala Jolana. Ich rozhovor trval viac, ako hodinu. Rozprávala sa s mužom. Veľa pozornosti mladej žene nevenovala, lebo bola nevýrazná. Jednoznačne dominantný bol muž. Boli manželia, aj keď sa predstavil len on. Ich prsty zdobili rovnaké prstene. Všetko sa krútilo okolo šťastia v rodine, ktoré sa dá prežívať bez peňazí. Peniaze šťastiu prekážajú a treba sa ich zbaviť. Ako? To nech si každý čitateľ domyslí sám! Mužovi sa nepáčilo, že rodičia bránia svojim deťom, aby do ich spoločenstva vstúpili, lebo ich spoločenstvo je ďaleko lepšie, ako katolícke náboženstvo, jeho vyučovanie a vplyv na mladých ľudí. Na Jolaninu otázku, koľko mladých ľudí získali medzi prívržencami EMO alebo satanistami, odpovedali, že veľmi úspešní neboli. Na druhej strane sa čudujú, že rodičia bránia svojim, ešte nevyhraneným deťom, stýkať sa s „náborovými“ pracovníkmi spolku Jehovistov. Samozrejme, že sa dotkli i témy potratov, ale Jolana im bola rovnocennou partnerkou. Oponovala, že aj v stredoveku boli, teraz sú a aj budú. Samozrejme nepodporuje nezmyselnú promiskuitu a s tým potraty súvisiace. Napokon sa muž postavil, predstavil , začal sa lúčiť a povedal:
„Vidím, že ste sčítaná a dalo by sa s Vami na rôzne témy porozprávať. Aj o téme potreby peňazí, ktorej sa tak šikovne vyhýbate. Sme radi, že ste nás neodohnali od dverí.“ Podával muž Jolane ruku. Jolana mu ju podala, znovu sa usmiala a odpovedala:
„Aj ja sa držím slov z biblie a preto ste tu. Ja sa s vami rozprávam a priateľsky sa s Vami lúčim. Niekoľkokrát ste pripomenuli, že ju naše náboženstvo nedobre učí. Ja viem z nej to, čo považujem potrebné pre môj spôsob života a kontaktu s ľuďmi.“ Muž znovu odpovedal, že nerozumie, ktorú časť z nej Jolana myslí.
„Klopal som a nebolo mi otvorené. Bol som smädný a nedali mi napiť, atď“
„Aha!“ Zakontroval muž. Odišli a Jolana po chvíli rozmýšľania bola presvedčená, že ani muž tú bibliu nepozná tak podrobne, ako hlása. Pozná len to, čo vyhovuje jeho presviedčaniu a jeho cieľu. Investovať peniaze, ktoré sú také zbytočné pre šťastie. To šťastie, ktoré nám peniaze nezaručujú, kým neprídeme s deťmi pred dvere potravín.



studnica múdrosti | stály odkaz

Komentáre

  1. zdravím VASI :-) chápem ako to myslíš, ale peniaze šťastie nepodmieňujú
    podmieňujú len to, čo sa dá za ne kúpiť a kupovať musíme, lebo kradnúť by sa nemalo podľa žiadnej biblie, jednoducho žijeme v dobe, v ktorej človek potrebuje peniaze na prežitie - akokoľvek šťastný človek má minimálnu šancu na prežitie bez peňazí... a netreba sa zamieňať pojem šťastia za spokojnosť, resp. uspokojenie potrieb :-)
    publikované: 03.05.2010 18:29:13 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Vasilisa, Jolana mala vlastne šťastie,
    že natrafila na neveľmi otravných "misionárov". Z vlastnej skúsenosti viem, ako dokážu byť ináč veľmi milí ľudia otravný, keď je reč o duchovnom živote a náboženstve. Našťastie rôzne sekty teraz neprežívajú svoj boom, aspoň neviem o tom, že by sa premnožili náboženskí aktivisti, aspoň teda my sme nemali na nich "šťastie". Sekty môžu byť neškodné až užitočné, ale i nebezpečné, veď napríklad kresťanstvo bolo pôvodne sektou judaizmu. Ozaj, čo to je EMO, nejaké hnutie?
    publikované: 03.05.2010 18:43:58 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vas,
    zda sa,akoby ta prisli akvirovat jehovisti:-)
    zdvihnite hlkavu - to je nejake jehovisticke slovo?:-))
    velmi sa mi pacila tato pasaz:"Napokon sa muž postavil, predstavil , začal sa lúčiť a povedal:" uplne som si to predstavila a prislo mi to spravne uletene,ze sa predstavil az na konci rozhovoru:-) ja mam asi dneska teplotu,tak to ani neviem vysvetlit,co sa mi na tom presne pacilo.
    ps:ale pacilo sa mi,ze si im neupisala dusu:-))
    publikované: 03.05.2010 18:58:54 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Dere,
    aj ja ti srdečný pozdrav posielam. Úplne s tebou súhlasím.
    Čo máme z peňazí, ke´d sme sami a nemôžme sa podeliť s tým šťastím, že ich máme s nikým?
    Len prečo to šťastie tí návštevníci zdôrazňovali v "zbavení "sa nadbytočných peňazí
    publikované: 03.05.2010 19:51:45 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Peter ahoj,
    či budu otravní, uvidíme v budúcnosti, či budú, alebo nebudú, znovu zvoniť. Ja nepotrebujem presviedčať.
    EMO pravidlá si prosím daj do googla, prepáč, nechce sa mi o nich písať. Depresívni mladí ľudia, na ktorých keď sa pozrieš, chceš momentálne ratovať prinajmenšom pohárom krvi
    publikované: 03.05.2010 19:59:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dere,
    chúďa moje nachladnuté. Kdeže si už bosá chodila, keď si náchladla? Ty nevieš, že na zem sa nesadá, pokiaľ je v mesiaci R?

    No a samozrejme, neviem kde sa vzalo, ale v slove hlava K stálo.
    A ver never, Jolane sa naozaj až nakoniec ten muž predstavil. Verím, že to bolo jeho skutočné meno, lebo Jolana ho nevyzvala, aby sa legitimoval. Musím jej dohovoriť, aby v budúcnosti tak urobila a možno sa budú porúčať aj bez kladenia otázok
    Joj, len nepredbiehaj udalosti. Čo ak nabudúce prídu a ponúknu bezstarostný zbytok života s pravidelným mesačným prísunom euráškov len preto, že sa stanem ich agitátorkou? No či vieš, či duša nepodľahne a nezapredá sa?
    publikované: 03.05.2010 20:09:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vas
    štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš...
    spieva Riso, moje skusenosti su take, ze ked mam nahodou nejake peniaze naviac, tak sa vzdy naskytne nieco necakane, co peniaze pohlti...a este je aj malo...takze pre mna su peniaze nutne zlo na prezitie...
    publikované: 03.05.2010 20:10:46 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. o p r a v a
    koment 20.09 patrí Bonnie!!!!!!!!!!!!! Bože ja ani teplotu nemám a neviem čo a komu píšem!
    publikované: 03.05.2010 20:11:05 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. S O B
    Rišo to spieva presne tak, ako to ja cítim.
    Peniaze sú obeživo. Odídu-prídu-odídu-==len škoda, že vždy ich príde menej, ako ich "človek musí poslať preč" a potom či chce, či nie, túži po nich a keď ich nečakane získa, pociťuje obrovské šťastie. a teda aj peniaze sú šťastie?!
    publikované: 03.05.2010 20:17:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. vas,ty si zamilovana,
    ci co?odkedy som ja dere?ha?ja som z tej vety iba to nachladnute chuda,ktore ani nevie,ako k nachladnutiu prislo,lebo bose nebeha...ale tu radu s tymi mesiacmi doteraz nevedelo..tak sa musi zamysliet,ci dakde nesedelo..
    jolana mohla povedat,ze ma nejake zbytocne peniaze,ktore by mohla mozno aj investovat do nejakych fondov a mohla si nechat vylozit ponuku tych jehovistickych.neviem,ci je to pravda,lebo ja som sa v disputach s jehacmi az po tento bod nedostala,ale pocula som,ze ked sa pridruzis,tak ta pravidelne vypaluju nejakym desiatkom,ba dokonca,ze mozno ten desiatok ide tebe a zbytok do fondu sefa a komunity,tym teda predpokladam,ze sefa.mohla bysa tiez opytat,ci bude stacit,ak im da prebytocne peniaze a nemusi vstupit do spolku...bolo by zaujimave,co by na to vykoktal za pasaze z biblie:-))
    publikované: 03.05.2010 20:20:38 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. aha,vas,
    tak nepis opravy kym nemam refreshovanu stranku:-)))
    publikované: 03.05.2010 20:21:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Bonnie,
    nechcela som to tak okato napísať, ale až sa červenám, že si uhádla: Je máj .....lásky čas. Aj tu také podobné šumy leteli, že sa desiatky odvádzajú a za dohnané ovečky do košiara desiatky získavajú. Asi budem musieť Jolane nabudiť, aby skúsila až po tento bod nakriatnuť , ak by prišiel dominantný muž
    publikované: 03.05.2010 20:38:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. refreshovanu stranku:-)))
    ===hehe, no cestou možno niekde zamrzli
    publikované: 03.05.2010 20:43:00 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vasi,
    som sa uvelebila ze si pocitam a a pocitala , nie ze nie...ale zazivanie sa mi hned zrychlilo, a ja chcela pomaly pomalinky zazivat po dobrej neskorej veceri- masko na rozni na zeravych uhlikoch...ach jaj, moje tazko zarobene peniazky teraz rychlo stravim ..o) ;))
    publikované: 03.05.2010 21:22:52 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. peniaze
    zabezpečujú žitie,spokojnost-no nikdy ich človek nemá dost..
    ale štastie?
    to z iného semienka rastie..
    to je v tebe- v tvojom postoji-a nič nestojí..
    to je filozofia-myslím si ja..
    je to okamih-
    ale bojovat on stojí zato..
    je to to najhodnotnejšie zlato..
    publikované: 03.05.2010 21:57:04 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Jajaj,
    no nechcela by som byť zodpovedná za tvoje ťažké sny, pri zrýchlenom zažívaní. Prepáč, že si si chcela to mäsko dlhšie v sebe vychutnávať a cez chuťové bunky druhýkrát pocit šťastia z výbornej večeri prežívať
    publikované: 03.05.2010 22:06:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Radosť,
    ==štastie?
    to z iného semienka rastie..je to zlato==krásna myšlienka, aj ja sa k nim prikláňam a tebe za milé slová slovo Ďakujem posielam
    publikované: 03.05.2010 22:11:08 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Vasi,
    mne sa furt vsetko zrychli pri tychto panbickaroch, nielen zazivanie..;-)) ta Jolana mala svatu trpezlivost ti poviem..
    ..sladke sny ;)

    publikované: 03.05.2010 22:58:07 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. vas,
    zda sa,ze i ja viem vsetko:-)aj ked neviem,ze to viem:-)tak gratulujem,to je fasa,zamilovanost sa velmi dobre hodi k jari.je to nadcasovy trend,ktory je chvalabohu,stale trendy:-))
    publikované: 03.05.2010 23:12:19 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. hmm
    pokiaľ je človek otvorený, dokáže o svojom náboženstve rozmýšľať aj ako neveriaci..neviem, či je to zrozumiteľné...poznala som len jedného takého človeka, bývalého mnícha, ktorý vystúpil z rádu a dokázal sa so mnou rozprávať o nejasnostiach týkajúcich sa Boha úplne normálne, bez zbytočných negatívnych emócií a to je veľmi vzácne...

    prežiť by sme dokázali aj bez peňazí...len asi nie všetci na zemi, to by sme sa pre to šťastie aj pozabíjali :)) medzi peniazmi a šťastím u mňa nie je žiadny vzťah, úmera....určite som spokojnejšia, keď sa ku mne nejaké zakotúľajú, ale to sa nedá ani porovnať s tým, čo pociťujem pri tom, keď som so svojou rodinou, synčekom a mužom :)

    ps: a neodporúčali jej, kam má dať zbytočné peniaze? :)) inak, v dnešnej dobe je asi dosť neopatrné púšťať si neznámych do bytu...
    publikované: 04.05.2010 00:05:43 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. júj, jehovisti!!!
    4 roky som na strednehj sedela vedľa jehovistky, ale vtedy sa s ňou ešte dalo, aj sa snažila, ale darmo, dnes sa s ňou veľmi nedá, trpí na schizofréniu....
    publikované: 04.05.2010 07:57:03 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  22. dobrá téma,
    zaujmavý článok a veľmi pravdivý, veľakrát stáli pri mojich dverách, nevyhýbala som sa diskusii a oni ma lákali do svojich kruhov ale myslím, že je to fanatizmuz, moja viera vychádza zo srdca a zo snahy veriť v dobro i keď sa často presviečam o opaku. Peniaze nie sú prvoradé pre šťastie rodiny, ale zabezbečujú jej chod, takže majú svoj význam...
    publikované: 04.05.2010 08:46:50 | autor: ps (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Dia,
    ==medzi peniazmi a šťastím u mňa nie je žiadny vzťah, úmera.==aj ja s týmto sa stotožňujem. Nič nevyváži spokojný a šťastný úsmev našich blízkych. Keď cítiš teplo rodinného kozuba hoci i v starej drevenici.

    Jolana tušila, o čom by sa radi rozprávali a vyzvedali==Aj o téme potreby peňazí, ktorej sa tak šikovne vyhýbate==kam to smeruje, lebo padali otázky, či vie, koľko sa "zahadzuje " denne peňazí fajčením, atď . Lenže výplaty, milenci nebývajú jej obľúbenou témou
    publikované: 04.05.2010 15:26:20 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Mahara Ti,
    keď bola mladá, teda študentka, veď mladá je stále, nebola to jej parketa, vtedy jej rozum asi opantávala zábava a mládenci. Dnes sa snaží ľahšou cestou prežiť. Oni vlastne aj kamarátstva zničia práve tým, že nedokážu nezáväzne komunikovať, ale podvedome splietajú siete vtiahnuť ťa do košiara
    publikované: 04.05.2010 15:30:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. vasi,
    trafila si klinec po hlavicke...nezavazne komunikovat..ach , eech,,ej, veru.. a u nas to plati snad viac ako inde-- sa musime este vela ucit..

    Tema penazi?! ..neviem, peniaze su vela a predsa nic, podla toho na co nam ich treba a kedy..nie, stastie nepodmienuju peniaze ale aj to je relativne-- pre koho ako ..
    Dere to vystihla,,problem je, ze su existencny prvok na zachovanie a prezitie..dnes viac ako kedykolvek pred tym..
    publikované: 04.05.2010 15:58:30 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. PS
    ==moja viera vychádza zo srdca a zo snahy veriť v dobro ==to je i moje náboženstvo, že viera v boha je viera v ľudí, k im dobrým i slabším stránkam, k ich chápaniu. A ak je človek spokojný, vnútorne šťastný, závisí i od toho, že má strechu nad hlavou, že mu tečie voda a prúdi elektrina, že si môžem i knihu prečítať, či na fotbal zájsť a to veru bez aspoň minima financií nejde
    publikované: 04.05.2010 17:48:08 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. jajaj,
    nezáväzne komunikovať a chytať za slovíčka. Napríklad - duša- Jolana chcela, aby ju presvedčili, že duša je smrteľná.
    Všetky dámy =ĎAKUJEM IM = prispeli k tomu, ako šťastie/peniaze podmieňujú peniaze/ šťastie.
    Pre bankára je šťastím, keď vyhrá milión. Ale také isté šťastie je pre bezdomovca, ktorý nájde 500 € a to isté šťastie pocíti človek, ktorý je bez peňazí, ale sa práve dozvie, že je vyliečený z ťažkej choroby.
    Hodnota šťastia veru nie je priamoúmerná peniazom
    publikované: 04.05.2010 18:01:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. peniaze su prostriedkom a sluhom
    určeným na uspokojenia potrieb ... avšak človek hladný sotva môže byť i šťatný (aspoň nie v dlohošm merítku)
    veľa ľudí im však podlieha ako veľmi panovačnému pánovi ...
    však šťastie ako také prýštiz úplne iných prameňov, než sú peniaze ... ak mi šéf pridá, ten stav sa dá nazvať radosťou
    ale ak tie peniažky zafinancujem do výletu s dieťaťom a dieťa bude vo svojom živle a budeme sa spolu cítiť dobre - tomu by hovorí šťastie, šťastie je ten pocit, ktorý však v súčasnom svete bez peňazí moc dosiahnuť nejde
    ja viem, viem - je to len sluha, ale ak dva mesiace zmeškáte svoje poplatky, tretí už máte na krku exekútora a oči pre plač ... sme ti to teda my ľudia pekne zle zariadili na tomto svete
    publikované: 05.05.2010 08:04:30 | autor: Petula (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Peťula,
    pekne si to zhrnula=šťastie je ten pocit, ktorý však v súčasnom svete bez peňazí moc dosiahnuť nejde= a nikdy nikto nikoho nepresvedčí, že to tak nie je, aj keď vieme, že topiť sa v nich nám nezaručí zmysluplný život
    publikované: 05.05.2010 19:33:29 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014